Boeken en DVD’s

- Direct naar lijst met DVD's

Judith & Betsy

Nieuw en vanaf nu te koop !!!

Nu voor €17,95

Als Judith Heijmerikx in 1925 ongehuwd zwanger raakt ligt een huwelijk met Antoon, 'de zönne van Iesseldiek’, voor de hand. Maar het vaderschap moet geheim blijven en ze wordt naar het opvanghuis Moederheil in Brabant gestuurd. Een half jaar later keert ze met haar dochter Betsy terug in Wijhe, waar blijkt dat het toegezegde huwelijk met Antoon niet doorgaat. Judith trouwt zes jaar later met Geert Schuiling, die erkent Betsy als zijn dochter. Het leven gaat daarna verder aan de Spoorstraat in Wijhe. Gezinsuitbreiding en de Tweede Wereldoorlog eisen de aandacht op. Als Judith in 1974 op haar sterfbed aan Betsy vraagt om een telefoonnummer te bellen als ze is overleden, raakt dat het verleden van hen beiden. Maar wat geweest is, is geweest. Ofwel: ‘De molen draait niet met de wind van gisteren’.

Auteur: Gerard Leerkes

De geschiedenis van de Nicolaaskerk te Wijhe

Henk Dijk, Aart van Beek en anderen

Ruim 8 eeuwen Sallandse geschiedenis worden beschreven in dit boek over een bijzonder interessante historische kerk met een al even bijzonder orgel.
De oudste delen van de Nicolaaskerk in Wijhe zijn meer dan 800 jaar geleden gebouwd. De kerstening van Salland was toen in volle gang. Dit boek vertelt niet alleen de voorgeschiedenis, maar behandelt ook de uitbouw van de kerk tussen 1200 en 1500 en de gebeurtenissen rond 1600 tijdens de reformatie. De historische wandschilderingen uit 1500, verschillende praalgraven uit 1700 en vele historische voorwerpen zijn met mooie foto’s en achtergrondverhalen opgenomen. De restauratie en uitbreiding van het orgel uit 1821 vormde de directe aanleiding voor dit boek. De schenking van dit orgel voert ons terug tot de bezetting van Nederlands Indië door de Engelsen rond 1815.

Omvang: 120 pagina’s + kaart
Prijs gebonden: € 19,50
Hardcore gebonden
ISBN 978-90-813155-3-1

Verhalen Gespot langs de Sallandse IJssel

In augustus 2020 is een nieuw boek verschenen met als titel “Verhalen Gespot langs de Sallandse IJssel”. Ruim 290 verhalen van inwoners van de Sallandse IJsselstreek zijn opgetekend door journalist Hans van der Heijden. Daarmee wordt een goed beeld gegeven van het leven, werken en recreëren in de periode 2012 tot 2019.

Omvang: 350 pagina’s
Prijs gebonden: € 24,50
Hardcore gebonden

Een blik op Olst-Wijhe door de historie heen

Teksten: Jan D. Hilferink en Freerk Kunst

Uit de geschiedenis zijn sommige verschillen tussen de Sallandse dorpen Olst en Wijhe goed verklaarbaar. Dit boek moet iedere inwoner van de gemeente Olst-Wijhe eigenlijk kennen. Het boek is ingedeeld in 12 tijdperioden, vanaf de Steentijd tot nu.
Jan Hilferink geeft bij elk van deze perioden interessante historische achtergrondinformatie.
Enkele ook nu nog aanwezige cultuurverschillen en overeenkomsten tussen de dorpen Olst en Wijhe en de kleinere kernen worden hierdoor verklaarbaar.
De vele foto’s en fraaie vormgeving maken het boek tot een waardevol bezit. Dit boek is uitgegeven in samenwerking met de historische verenigingen van Olst en Wijhe.

Uitgave: augustus 2013
Omvang: 184 pagina’s + kaart
Formaat: : 210 x 272 mm
Hardcore gebonden, ISBN 978-90-813155-2-4:

Een verdrongen geraakte geschiedenis

,,Het was een heel mooie meisje met blonde krullen heb ik op foto’s gezien’’, vertelt Annemarie Tholen over haar schoonzusje dat ze nooit heeft gekend. Net als haar twee ooms; een broer aan moederskant en eentje aan vaderskant. Alledrie zijn ze omgekomen tijdens de vloerzeilramp op 7 mei 1945. Door een domme fout meent haar man, Herman Tholen. ,,Annemarie, zo heette mijn zusje net als mijn vrouw, wilde naar mijn tante die verderop in Wijhe woonde. Dat mocht ze wel, maar niet alleen. Haar vriendinnetje Fientje Vos, een vluchtelingetje, moest mee.’’

Boerhaar, Hengeveld en Wengelo

R. Hofstede - Schotman

In september 2014 verschenen een boerderijenboek over Boerhaar, Hengeveld en Wengelo, samengesteld door R. Hofstede – Schotman. Veel illustraties en uitgebreide toelichting en met een overzicht van de bewoners.
Prijs € 20,-, af te halen in ons pand

Wijhe en de IJsel

G.J. Veerman

Uitgegeven in 2008 door Drukkerij Schippers, Wijhe
Prijs € 20,-, af te halen in ons pand

vul het contactformulier voor uw vragen en opmerkingen

Over zorg en zegen, een eeuw gereformeerd leven in Wijhe

J. van Dorsten, GJ Pruis en M. de Vries

Uitgegeven in 1989
Prijs € 5,-, af te halen in ons pand

DVD's

Onze  vereniging  beschikt over een aantal DVD’s met interviews in beeld en geluid van de volgende Wijhenaren:
Albert Bentum
Jan Bannink
Wim Damman
Piet Brilman
Gerrit van der Sluis
Geesje Klein – Greeve
Klaas Stap
Henk Kluin
Toos Teunissen – Koot
Johan van der Kolk
Jopie van Oene
Wim van der Sluis
Lammie Stegeman
Jo Tijhuis
Dick Wennink
Jan Veerman
Willem Kers
Marieus de Vries
Harm Wagenmakers
Daan van Zanten
De DVD's zijn voor € 2,00 per week te huur.