Yearly Archives: 2017

Tentoonstelling “Kozakken aan de IJssel”

In november 1813 staan Wijhe en Veessen in het brandpunt van internationale ontwikkelingen. De troepen van de Franse keizer Napoleon zijn op 19 oktober bij Leipzig door Geallieerde troepen van het Russische tsarenrijk, Pruisen, Oostenrijk en Zweden verpletterend verslagen. Nu is het zaak de overheerser uit Nederland te verjagen. Continue reading

Onthulling Kozakken monument

In het museum is een tentoonstelling over de “Kozakken aan de IJssel” ingericht. Op 11 januari 2018 worden er in Veessen twee monumenten ter herinnering aan de bevrijding van de Franse juk door de kozakken uit Basjkortostan provisorisch onthuld.
Omstreeks mei/juni 2018 worden deze monumenten definitief op hun plaats gezet. In Wijhe komt het monument in het park bij Het Weijtendaal aan de Stationsweg. Ongeveer op deze plek hebben 200 jaar geleden enkele honderden kozakken gebivakkeerd. Ze hadden tot taak een schipbrug aan te leggen over de IJssel ter hoogte van Veessen.
Aan de Veessense kant komt eveneens een monument.

[metaslider id=”141″]

De tentoonstelling over de kozakken loopt tot en met januari 2018.
Ons museum biedt overigens genoeg andere interessante presentaties over het leven en werken langs de IJsselstreek, dus laat u zich er niet van weerhouden ons te komen bezoeken.

Vitrine in het Gezondheidscentrum “het IJsselhuis”, Wijhe

De vereniging heeft in het gezondheidscentrum een vitrine ingericht met medische gebruiksartikelen van voormalige huisartsen in Wijhe.

Na hun beëindiging van hun praktijk hebben de huisartsen Dr. Hoogendoorn, Cost Budde en Reinking medische artikelen geschonken aan de Historische Vereniging Wijhe. Zo heeft het museum nog de volledige dokterstas van Dr. Hoogendoorn in haar bezit. Vroeger hadden de artsen hun eigen apotheek aan huis. Hiervan staan ook enkele spullen in de vitrine. Het bestuur bedankt de huurders van het Gezondheidscentrum voor het beschikbaar stellen van hun ruimte. De vitrine staat beneden in de hal tussen de apotheek en de fysiopraktijk.

Nieuw in onze winkel te koop:

Sleutelhanger met het oude wapen van Wijhe er op. € 4,95

Bekijk ook de expositie heraldiek, wapenkunde.

De Historische Vereniging Wijhe is ook te volgen via Facebook!
Lidmaatschap
Als u lid wordt, ontvangt u drie keer per jaar het blad Rondom de Toren, heeft u vrije toegang tot het pand van de Historische Vereniging Wijhe en kunt u deelnemen aan de activiteiten die worden georganiseerd.

Word lid!
Mijn Stad Mijn Dorp
Deze website biedt u informatie over de Historische Vereniging Wijhe. Er staat geen historisch materiaal uit onze collectie op deze site, dat vindt u op onze pagina van het Overijsselse geschiedenisplatform Mijn Stad Mijn Dorp: