Nieuws

Historische Vereniging Wijhe

De Historische Vereniging Wijhe wil de geschiedenis van het dorp en haar kernen Boerhaar, Elshof, Herxen en Marle navorsen en bewaren.
De vereniging wil de geschiedenis en verhalen delen met zoveel mogelijk inwoners en andere belangstellenden.
De Historische Vereniging Wijhe bestaat sinds 1978 en is gevestigd in het pand aan de Langstraat 52 te Wijhe.
Meer informatie leest u hier

Basjkieren Wandeltocht Wijhe en Veessen

De route van 12,4 km is een eerbetoon aan de Basjkieren. In november – december 1813 hebben de Basjkieren geholpen om Nederland uit de greep van Napoleon te bevrijden. Behalve deze geschiedenis laat de wandeling je ook kennismaken met de prachtige natuur rondom de IJssel. Deze route is tot stand gekomen m.m.v. de Historische Vereniging Wijhe, fam. Buisman van museum Geelvinck en Visit Heerde. Meer info https://bashkirs.nl
LET OP. De route is alleen te wandelen van 1 april t/m 30 september, ivm de vaartijden van het Kozakkenveer. De wandeling begint op de loswal aan de Veerweg in Wijhe, waar u prima kunt parkeren.

Download de Route

Feestelijke opening nieuwe pand Historische Vereniging Wijhe

Op woensdag 22 juni 2022 is het nieuwe pand van de Historische Vereniging Wijhe aan Langstraat 52 geopend. Dat gebeurde tijdens de feestavond voor vrijwilligers. Kor Lindeman sloeg op de Panne van Dieks en Teun Eikelboom luidde de schoolbel van de vroegere openbare lagere school aan de Kerkstraat.
Meer informatie leest u hier

Onthulling beeld Alexander von Benckendorff op 8 april 2022.

Expositie over de Basjkieren: vanaf 8 april 2022 te bezoeken bij de Historische Vereniging Wijhe.

 Fietsroute https://bashkirs.nl/nl/fietstocht/

= OFFICIËLE OPENING AFGELAST =

Voor de tweede keer kan de officiële opening van ons nieuwe pand aan Langstraat 52 helaas NIET doorgaan.
Jammer voor de horeca, jammer voor onze helpers, vrijwilligers en sponsoren die we daarbij vooral even extra in het zonnetje wilden zetten.
Maar, zolang het verantwoord is, kan het nieuwe onderkomen WEL bezocht worden, de vaste expositie en de expositie Heraldiek bewonderd en misschien een cadeautje gekocht in onze winkel.
-> Houd daarbij rekening met de algemeen geldende Coronamaatregelen!
Wees welkom!

Nieuwe aanwinst

De historische Vereniging Wijhe is trots op haar nieuwe aanwinst.
Een schilderij van Hermanus Scheuer met gezicht op Wijhe, gezien vanaf de Dijk. Het oude Slot, waar nu ‘t Weijtendaal is staat er op.
Een prachtige aanwinst voor de vereniging en Wijhe.

Bezoek ons pand aan de Langstraat, als u dit schilderij of onze complete collectie wilt bewonderen.

Onverwachts overlijden Martin Goosen

“ Onverwachts hebben wij kennis moeten nemen van het overlijden van onze vriendelijke,
innemende en deskundige gids en rondleider,

Martin Goosen

We deden nooit tevergeefs een beroep op hem.
We zullen hem missen.

De Historische Vereniging Wijhe “

Onze voorzitter en onze secretaris in het Weekblad voor Salland.

Een mooi interview over hoe goed de verhuizing naar de nieuwe locatie Langstraat 52 heeft uitgepakt, hoe we middenin de gemeenschap staan in het centrum van het dorp, we meer aanloop hebben, we drijven op een batterij aan vrijwilligers en we een nieuwe koers varen, ook in het digitaliseren van de archieven en de foto's.
En:
NIEUWE LEDEN ZIJN HARTSTIKKE WELKOM, want eigenlijk vormt de contributie de belangrijkste bron van inkomsten voor de historische vereniging. En we zijn nog lang niet waar we willen zijn.

Standbeeld van generaal Von Benckendorff

In Wijhe is vandaag (24-11- 20210een nieuw kunstwerk geplaatst. Het is een standbeeld van generaal Von Benckendorff en het staat sinds vanmiddag in het park bij Het Weijtendaal. Dit monument markeert de plek waar in november 1813 de Basjkieren hun bivak opsloegen.
De officiële onthulling kan door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. In het voorjaar wordt het monument alsnog officieel ingewijd. Dus ben je benieuwd naar het bijzondere verhaal uit onze geschiedenis, dan hoor je er begin volgend jaar meer over.
Het beeld is gemaakt door Alexander Taratynov en geschonken door de republiek Basjkortostan, dankzij de culturele relatie tussen Olst-Wijhe en Basjkortostan.
Foto en tekst: Gemeente Olst-Wijhe.

Lees het artikel uit de Stentor van 27-11-2021

Uw oude documenten en oude foto’s

Mogelijk beschikt u over oude documenten of oude foto’s. U kunt iets voor de geschiedenis van Wijhe betekenen als u deze door ons laat scannen en het bijbehorende verhaal laat vastleggen.

U doet daar alle belangstellenden een groot plezier mee.

U kunt contact met ons opnemen door:

Bezoek aan ons pand
Langstraat 52
8131 BD Wijhe

Of bel tijdens openingsuren
tel.: 0570-521062

of mail ons
Email: historischeverenigingwijhe@gmail.com