Canadese familie op zoek naar Wijhese geschiedenis

Dinsdag 2 april kreeg het Wijhes Museum bezoek van Martin Dyckson en Roberta Dyckson-Hollander, wonend in Winnipeg, Canada. Roberta is de derde van vier kinderen Hollander en was speciaal in Wijhe om meer te weten te komen over de geboorteplek van haar vader. Deze Derk Gerrit Jan (Dirk) Hollander is in 1936 in Wijhe geboren. De werkgroep genenealogie van de Historische Vereniging Wijhe is op onderzoek uitgegaan en heeft aan de hand van oude foto’s, archiefstukken, krantenknipsels en de bevolkingsadministratie een interessant verhaal over het verborgen verleden van de familie Hollander kunnen samenstellen.
Dirk Hollander was samen met zijn tweelingzus Alberta, de jongste van vijf kinderen van Geert Hollander, gemeente-ontvanger bij de Gemeente Wijhe, en Gerritje Veldboom. Hij groeide op aan de Wijhendaalseweg en ging naar school op de Peperkamp. Zijn droom was om boer te worden. Omdat dit in Nederland niet zomaar ging, maakte hij de stap over de grote plas. Nog maar 17 jaar oud pakte hij in 1954 de boot om op de boerderij van zijn oom in Canada aan de slag te gaan. De beginjaren waren zwaar, maar hij begon – weliswaar niet als boer – toch zijn draai te vinden en stichtte uiteindelijk in Winnipeg een gezin.
Het echtpaar Dyckson was blij verrast met de oude familiefoto’s Hollander uit het archief, de geboorte- en huwelijksakten en overige informatie. Tijdens een korte wandeling door Wijhe konden de panden gewezen worden waar grootvader Geert Hollander heeft gewoond. In de beginjaren was Geert in de kost bij de familie van Oene aan de Langstraat, waar later de schoenenzaak van Brilman was gevestigd. Na zijn huwelijk met Gerritje Veldboom in mei 1927 verhuisde hij naar de Enkweg (nu Molenbelt). In 1931 verhuisde hij naar de Oranjelaan en uiteindelijk liet hij in 1935 een huis bouwen aan het begin van de Wijhendaalseweg.

Open dag familiegeschiedenis

Wilt u ook eens wat meer weten over uw familieherkomst? Kom dan op zaterdag 13 april naar het Wijhes Museum, Kerkstraat 34, tijdens de open dag stamboomonderzoek. Dit is de laatste gelegenheid voor de zomer. De eerstvolgende open dag genealogie is zaterdag 14 september. Op deze dag helpen de vrijwilligers van de Historische Vereniging Wijhe u graag. Aan de hand van vele beschikbare bronnen kunnen zij mogelijk ook het verborgen verleden van uw familie zichtbaar maken. U bent welkom van 10.30 uur tot 16.00 uur en de toegang is gratis. En u kunt de vereniging helpen. In het kader van “75 jaar Vrijheid” in 2020 is de vereniging geïnteresseerd in persoonlijke verhalen, herinneringen, brieven, foto’s, dagboeken over de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze open dag is ook de expositie ‘Kleer’n uut de kaste’ over kleding van vroeger geopend. Hiervoor geldt de reguliere toegangsprijs.