Expositie "Grondtonen"

Op Koningsdag opent bij de Historische Vereniging Wijhe de nieuwe expositie ‘Grondtonen’. Een thema dat aansluit op de IJsselbiënnale van dit jaar. Aarde, bodem en grond spelen de hoofdrol.

Voor het eerst exposeert Meta Leefkens, die met haar ontwerpen in stro nationaal en internationaal al veel prijzen heeft gewonnen, in eigen dorp. Peter Roelofs, dagelijks aan de IJssel te vinden, toont met zijn macrofoto’s dat daar nog een wereld aan prachtige beelden te ontdekken is, als we het maar willen zien. De expositie ‘Grondtonen’ is te zien in de zomermaanden.

Meer over Meta Leefkens

Met het vlechten van de halmen van het koren ben ik begonnen om deze oude vlechttechniek, die verwerkt wordt in symbolen, door te kunnen geven aan de volgende generatie.
Hiervoor maak ik gebruik van de halmen van oude rassen die biologisch dynamisch worden gezet.
Vanaf de tijd dat er gezaaid en geoogst werd zijn er symbolen gevlochten, dus al duizenden jaren oud.
Deze symbolen werden en worden gevlochten om de korengeesten gunstig te stemmen.
Ter bescherming van huis en haard, voor liefde en trouw of om iemand of iets te vereren.
Als bescherming voor het gewas in de schuren, tegen blikseminslag van het huis, kortom om al het kwade weg te houden.

Vanaf 1998 ben ik begonnen met het vlechten van Hoeden naar eigen ontwerp en in opdracht van klanten. Bij sommige van mijn object Hoeden bewerk ik ook bijpassende schoenen.
De halmen lenen zich ook uitstekend voor het vlechten van sieraden. Tijdens het dragen met de zon er op lijkt het wel goud. Het heeft daardoor ook de naam, het goud van de armen gekregen.

Meta Leefkens.

Meer foto’s vindt u op mijn website www.metaleefkens.nl
Voor contact; metaleefkens@hetnet.nl

Meer over Peter Roelofs

Als abstract fotograaf ben ik altijd opzoek naar ritme, kleur en harmonie. Kleuren, vormen en lijnen laten samenvloeien tot een nieuw beeld. Niet het onderwerp staat centraal maar de beweging van kleur en lijnenspel. Mijn directe omgeving is mijn belangrijkste inspiratiebron, kleine details, verrassende vormen en kleuren of spiegelingen in het water.

In de nabewerking maak ik graag gebruik van double exposure, waarin verschillende beelden samenvloeien tot een nieuw beeld. Mijn foto’s bevinden zich op de grens van abstracte fotografie en digital art. Een wonderlijke wereld die zich zomaar afspeelt in de alledaagse dingen om ons heen.

Al mijn foto’s zijn gemaakt in de regio Salland. Het Sallandse landschap met afwisselend weidevelden, bossen en natuurlijk de IJssel biedt er de inspiratie voor. Als toeschouwer bepaal je natuurlijk zelf wat je wilt zien in mijn werk. Misschien wordt het een deel van jouw wonderlijke wereld.

Peter Roelofs

Meer foto’s vindt u op de website:
https://voorenachterdedijk.nl/abstracte-fotografie/
Op deze site staan ook de foto’s van fotoclub ABC de Cirkel
voor contact: p.roelofs@kpnmail.nl