Daily Archives: 4 oktober 2021

Expositie over familiewapens.

In de verenigingsruimte van de Historische Vereniging Wijhe is een tentoonstelling ingericht over het thema ‘Heraldiek’. Heraldiek is de vakterm voor vlaggen- en wapenkunde.

Heraldische wapens vinden hun oorsprong in de middeleeuwen toen machtige edellieden en hun krijgsknechten zich moesten onderscheiden van de vijand.

Men moest kunnen zien wie de vriend of de vijand was. De schilden werden daarom van  eigen kleuren en afbeeldingen voorzien. Het bezit van een wapen leverde aanzien op.

In de beleving van velen hebben wapens nog altijd een adellijk karakter.

De heraldiek heeft zich in Nederland niet alleen ontwikkeld bij de adel, maar ook bij de burgerij. Iedereen mag in Nederland een wapen voor zichzelf en zijn familie aannemen.

Behalve families of individuele personen voeren ook landen, provincies en steden voeren een wapen. Regio’s, dorpen en buurtschappen laten steeds meer een wapen en een vlag ontwerpen.

De tentoonstelling is bedoeld om u te laten kennismaken met de wapens van Wijhese families. Ook laat de tentoonstelling zien waar u familiewapens in de openbare ruimte in Wijhe en omgeving kunt aantreffen.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Maak van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met onze studieruimte en winkeltje.

U bent welkom van dinsdag tot en met vrijdag van 10 – 12 en van 14 – 16 uur, zaterdag de hele dag van 10 – 16 uur.

Lokatie: Langstraat 52, Wijhe.

Nieuw in onze winkel te koop:

Sleutelhanger met het oude wapen van Wijhe er op. € 4,95

Bekijk ook de expositie heraldiek, wapenkunde.

De Historische Vereniging Wijhe is ook te volgen via Facebook!
Lidmaatschap
Als u lid wordt, ontvangt u drie keer per jaar het blad Rondom de Toren, heeft u vrije toegang tot het pand van de Historische Vereniging Wijhe en kunt u deelnemen aan de activiteiten die worden georganiseerd.

Word lid!
Mijn Stad Mijn Dorp
Deze website biedt u informatie over de Historische Vereniging Wijhe. Er staat geen historisch materiaal uit onze collectie op deze site, dat vindt u op onze pagina van het Overijsselse geschiedenisplatform Mijn Stad Mijn Dorp: