Daily Archives: 29 januari 2019

Hulp burger gevraagd bij realisatie nieuw museum

Een kijkje in het Wijhes Museum. Foto RTV Oost / Bart Kieft

Bron van dit nieuwsbericht is RTV Oost. Zie aldaar voor de door RTV Oost gemaakte video opnames: https://www.rtvoost.nl/nieuws/306467/Wijhes-Museum-vraagt-hulp-burger-bij-realisatie-van-nieuw-museum

De lokale geschiedenis in Wijhe moet fier overeind blijven. En dus ziet het bestuur van de Historische Vereniging in het IJsseldorp de gedwongen sluiting van het huidige museum als een kans.

Natuurlijk is de huidige plek aan de Kerkstraat prachtig, weet bestuurslid Wim Oosterink van de Historische Vereniging. Maar het vertrek uit het statige, witte pand is onomkeerbaar. Er komen appartementen, dat is definitief.

Museale uitstraling

“Maar we hebben diverse goede opties om in het centrum van Wijhe weer een nieuwe, mooie plek te vinden. Met een vergelijkbare museale uitstraling van het pand, dat willen we graag.”

Volgens Oosterink betekent het wel dat de Wijhenaar in actie moet komen. Want een nieuwe locatie wordt zonder twijfel duurder. Hij hoopt daarom op uitbreiding van het huidige aantal donateurs. “Dat zijn er nu vijfhonderd, maar we hopen op zes- tot zevenhonderd leden. En we hopen dat we worden opgenomen in het meerjarenplan van de gemeente, zodat we extra geld krijgen.”

Moderner jasje

Het nieuwe museum moet in vergelijking met het huidige ook in een moderner jasje gehesen worden. Rikie Klein Woolthuis, ook bestuurslid, daarover: “We willen het levendiger maken. Nu is het vrij statisch, ondanks het feit dat we wisselende exposities hebben, die we ook willen houden. Maar mensen zouden actiever bezig moeten zijn in het museum.

Wim Oosterink is ervan overtuigd dat zoiets gaat lukken op een nieuwe plek. “Ik weet zeker dat we hier iets overeind houden. Burgers zijn ons goedgezind en ook de wethouder heeft enthousiasme getoond. Maar er moet wel actie ondernomen worden. Dat zonder meer.”

Nieuw in onze winkel te koop:

Sleutelhanger met het oude wapen van Wijhe er op. € 4,95

Bekijk ook de expositie heraldiek, wapenkunde.

De Historische Vereniging Wijhe is ook te volgen via Facebook!
Lidmaatschap
Als u lid wordt, ontvangt u drie keer per jaar het blad Rondom de Toren, heeft u vrije toegang tot het pand van de Historische Vereniging Wijhe en kunt u deelnemen aan de activiteiten die worden georganiseerd.

Word lid!
Mijn Stad Mijn Dorp
Deze website biedt u informatie over de Historische Vereniging Wijhe. Er staat geen historisch materiaal uit onze collectie op deze site, dat vindt u op onze pagina van het Overijsselse geschiedenisplatform Mijn Stad Mijn Dorp: