Dorpsquiz Wijhe groot succes!

De dorpsquiz “Hoe goed kent u de geschiedenis van Wijhe” groot succes.

Met bijna 500 deelnemers was de dorpsquiz van de Historische Vereniging, die vrijdag 7 en zaterdag 8 september j.l. is gehouden bij de Albert Heijn en de Boni, een groot succes. 47 personen hadden alle 10 vragen goed, een knappe prestatie. Na loting zijn de drie winnaars bekend: Dieneke Woldhek, Ingeborg Jansen en Teunis Westhoff. Zij hebben het boek “Olst-Wijhe door de historie heen” inmiddels ontvangen.

De vragen waren niet voor iedereen even gemakkelijk, daarom de antwoorden:

1. Wijhe (oftewel “Wie”) is ontstaan in 960 na Chr.
  2. Schouten, van Nahuys en Leenstra waren burgemeester van Wijhe
  3. De dialectwoorden waren vaak een struikelblok. “Mangs” betekent “soms”, en “kons” betekent “onlangs”.
  4. Ook de attribuutvragen waren lastig, maar het ging om een schouwlamp en een varkenskrabber (zie foto hier onder).
  5. De Wijhese Molen is gebouwd in 1703 en de kerk in de langstraat heet de Nicolaaskerk.
  6. De Historische Vereniging Wijhe bestaat 40 jaar en op de foto stond het Wijhes Museum, waar wij u graag de komende een keer willen begroeten.

Dank voor jullie enthousiasme, de leuke reacties en het meedoen.